Vesti - arhiva

2017

Domaći časopis ESP Today referisan u Scopus-u

Domaći časopis ESP Today ISSN 2334-9050 počeo je da se referiše u bazi Scopus izdavača Elsevier.

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 21.04.2017.)

Predavanje Auduna Farbruta Društveni mediji: šta i kako?

U utorak, 18. aprila, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije zakazano je predavanje Auduna Farbruta - „Društveni mediji: šta i kako?“. Povod predavanja je njegova objavljena knjiga „Društvene mreže za istraživače, PR konsultante i eksperte“. Na predavanju će biti reči o društvenim mrežama kao glavnom izazovu savremene nauke i istraživačkog rada u raznim drugim disciplinama.

Tom prilikom, biće razmotrena sledeća pitanja:

- Kako pronaći vreme za društvene mreže;
- Facebook, Twitter i Linkedin kao mreže za deljenje znanja;
- Kako izgraditi stručni identitet na internetu;
- Kako pridobiti pažnju čitalaca na internetu;
- Skrivene zamke Društvenih mreža.

Nakon izlaganja, predviđena je i diskusija.

Prevod sa norveškog je obezbeđen. 

 

(objavljeno 13.04.2017.)

CPN otvara Naučni klub u Beogradu

Centra za promociju nauke (CPN) sutra, 06. aprila 2017. godine, otvara Naučni klub u Beogradu, u Ulici kralja Petra 46. Ideja o Naučnom klubu javila se još 2014. godine, kada je tim CPN-a pokrenuo Klub u iznajmljenom prostoru u centru Beograda, da bi početkom prošle godine bila pronađena i lokacija za njegovo trajno sedište. U toku prošle godine otvoreno je 12 naučnih klubova i na kraju ovog procesa, u Beogradu je otvoren i centar ove mreže.

Više informacija mogu se pročitati na zvaničnom sajtu CPN-a.
Dobro došli u Naučni klub!

(objavljeno 05.04.2017.)

Naučna komunikacija za istraživače

KoBSON i Centar za promociju nauke (CPN) organizovali su seminar pod nazivom „Naučna komunikacija za istraživače” 23. i 24. marta na Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi”.

23. marta u 12 časova Tatjana Timotijević, načelnica odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije, održaće predavanje o KoBSON-u, korišćenju podataka i dostupnosti informacija, kao i o publikaciji Uvod u objavljivanje naučnih publikacija. Urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke, Ivan Umeljić, predstaviće izdanja CPN-a namenjena doktorandima i istraživačima, Naučna komunikacija, Doktorati u prozi: ilustrovane priče i Odravnjivanje.

24. marta u 13 časova Milica Ševkušić, bibliotekar Instituta tehničkih nauka SANU, održaće predavanje o profilima istraživača, dok će Dragana Stolić, bibliotekar Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, održati predavanje o citatnim bazama.

(objavljeno 23.03.2017.)

Nedelja otvorenog obrazovanja 2017.

Nedelja otvorenog obrazovanja (Open Education Week) predstavlja globalnu manifestaciju namenjenu podizanju svesti o besplatnom i otvorenom obrazovnju. Ove godine se obeležava od 27. do 31. marta u velikom broju država. Detaljnije informacije o samoj manifestaciji, o slobodnom obrazovanju i o tome zašto je ono važno možete pročitati na stranici Open Education Week 2017.

(objavljeno 23.03.2017.)

Domaći časopis International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE referisan u Scopus-u

Domaći časopis International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE ISSN 2334-847X počeo je da se referiše u bazi Scopus izdavača Elsevier. Uneti su svi brojevi publikovani od 2013. godine.

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 13.03.2017.)

Seminari o naučnoj komunikaciji i naučnim informacijama

KoBSON i Centar za promociju nauke (CPN) organizovali su niz seminara pod nazivom „Seminari o naučnoj komunikaciji i naučnim informacijama“ za mlade istraživače u Univerzitetskim bibliotekama širom Srbije. Prvi seminar je održan 24. februara u Novom Sadu, a naredna dva seminara 1. marta u Nišu i 2. marta u Kragujevcu.
Seminari su organizovani u cilju da zainteresovane istraživače upute u procese objavljivanja naučnih rezultata kao i da predstave nova izdanja CPN-a. Predavači na seminarima bili su Tatjana Timotijević, načelnica Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i Ivan Umeljić, urednik izdanja Centra za promociju nauke, zajedno sa gostima.
Od publikacija predstavljena je knjiga „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“ čije je srpsko izdanje objavio Centar za promociju nauke u toku Sajma knjiga 2016. godine, a krajem godine je objavio i besplatno onlajn izdanje u otvorenom pristupu, i još tri izdanja Centra za promociju nauke: knjiga „Naučna komunikacija“ Pjera Lasla, „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa, prvi doktorat u stripu, kao i tzv. eksperiment u naučnoj komunikaciji, knjiga „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“.

Termin održavanja seminara u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ biće naknadno objavljen.

Fotografije možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

(objavljeno 02.03.2017.)

Izložba "Srbija u Horizontu"

U Galeriji nauke i tehnike SANU, Centar za promociju nauke (CPN), organizuje izložbu "Srbija u Horizontu". Postavka namenjena doktorandima i mladim istraživačima biće predstavljena u petak, 3. marta sa početkom u 13:30 časova. Pored organizatora, posetiocima će se obratiti i Jan Smits, generalni direktor evropske komisije zadužen za nauku.                                                                                                         

Detaljan program

(objavljeno 02.03.2017.)

Izbrisana Bilova lista

Skrećemo pažnju istraživačima da je nestao kompletan sadržaj sa popularnog internet sajta koji popisuje potencijalne predatorske časopise i izdavače. Džefri Bil, bibliotekar sa Univerziteta Kolorado u Denveru, ne navodi zbog čega su njegove objave i liste uklonjene. 

Više o ovoj temi možete pročitati na sledećem linku Centra za promociju nauke.

(objavljeno 01.03.2017.)

185. rođendan Narodne biblioteke Srbije

KoBSON tim sa kolegama, saradnicima i dobitnikom nagrade „Janko Šafarik“.

Čestitamo našem dragom kolegi Miloradu Vučkoviću na nagradi za izuzetan doprinos, razvoj i modernizaciju bibliotečko-informacionog sistema. smile

Više fotografija možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

(objavljeno 28.02.2017.)

Nova publikacija Centra za promociju nauke

Centar za promociju nauke (CPN) je objavio novu publikaciju - knjigu "Doktorati u prozi: ilustrovane priče". Ovaj jedinstveni eksperiment iz naučne komunikacije nastao je sa jasnom namerom da se u javnosti otvori tema doktorata i istovremeno potraži odgovor na pitanje: Za koga se piše doktorat? Knjigu čini 11 originalnih eseja i ilustracija, inspirisanih temama 11 doktorskih disertacija odbranjenih u Srbiji u poslednjih pet godina.
Urednici knjige i autori svih 11 eseja su Nikola Zdravković, pomoćnik urednika časopisa Elementi i Ivan Umeljić, urednik izdanja Centra za promociju nauke. Knjigu je umetnički opremila Milena Savić, art direktorka časopisa Elementi.
Među izabranim doktoratima nalaze se istraživanje društvenih mreža metodama fizike kompleksnih sistema, studija genetičke osnove Parkinsonove bolesti u Srbiji, kao i druge teme iz oblasti javnih finansija, razvojne psihologije, etike, kompjuterske dijagnostike, prehrambene tehnologije, energetike, pravne istorije, urbanizma i tipografije.

Promocija knjige će se se održati u četvrtak, 2. februara, u 15 časova u EU info centru - Facebook događaj.
Pročitajte ko su istraživači čiji su doktorati inspirisali ovo izdanje Ilustrovane priče o doktoratima.

Pogledajte promotivni video za knjigu “Doktorati u prozi: ilustrovane priče” 

(objavljeno 01.02.2017.)

Istraživačka stanica "Petnica" i KoBSON

Prezentacija KoBSON za mlade istraživače i saradnike u nastavi je i ove godine održana u istraživačkoj stanici "Petnica", u petak 13. januara. Na predavanju su novoj generaciji studenata-saradnika predstavljene teme:

  • Naučne informacije na KoBSON-u- dostupnost i načini pristupa,
  • Naučne informacije - indeksne baze, eKnjige i eTeze.

Materijal sa predavanja možete pronaći na našem portalu u odeljku Predavanja, a slike možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

(objavljeno 17.01.2017.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnik sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koji se na našu stranicu prijavio tačno u ponoć. Čestitamo :)

(objavljeno 09.01.2017.)

Radionica namenjena uredništvima naučnih časopisa iz Srbije

Za sredu, 11. januara 2017. godine, zakazana je četvrta po redu radionica namenjena uredništvima naučnih časopisa iz Srbije. Radionica se realizuje u okviru EIFL projekta "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia".

Tema radionice je „Open Journal System - Instalacija sistema za izdavaštvo i menadžment naučnih časopisa“ i o njoj će govoriti Zorica Janković iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i Vaso Manojlović iz Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina.

Open Journal System je softver otvorenog pristupa, koji je razvila neprofitna inicijativa istraživača Public Knowledge Project sa sedištem u Kanadi s ciljem da se ponudi platforma za vođenje  i izdavaštvo naučnih časopisa. Softver zadovoljava sve visoke međunardone standarde i koristi ga preko 10.000 časopisa otvorenog pristupa. Na prvoj radionici vezanoj za ovaj sistem učesnici su se kroz praktičan primer upoznali sa instalacijom softvera, kao i sa administratorskim podešavanjima, dok se ova radionica bavi time kako jedan urednik obavlja svoje zadatke u okviru ovog sistema.

Radionica se održava u Narodnoj biblioteci Srbije (elektronska učionica 236), sa početkom u 11 časova. Vreme predviđeno za predavanje je dva sata.

Pozivamo sve zainteresovane izdavače i urednike naučnih časopisa da se prijave putem mejl adrese oacasopisi@nb.rs, slanjem svojih ličnih podataka (ime i prezime, mejl adresa) i naziva časopisa ispred koga se prijavljuju. Broj mesta je ograničen.

(objavljeno 04.01.2017.)