Vesti - arhiva

2018

Seminar o recenziranju u Nišu

U Svečanoj sali Univerziteta u Nišu, u petak 13. aprila od 11 do 14 časova, održaće se Seminar o recenziranju za istraživače. Tročasovni seminar u kome će učestvovati pet predavača obuhvatiće teme u rasponu od toga kako dobro uraditi recenziju, preko etičkih aspekata recenziranja do epistemoloških aspekata pisanja i recenziranja naučnih radova kao i funkcionisanja specifičnih recenzentskih mreža.
Svi zainteresovani istraživači mogu se prijaviti na seminar putem elektronske prijave do 11. aprila

Više informacija o ovoj temi dostupne su na sajtu CPN-a.

(objavljeno 04.04.2018.)

Katalog baza podataka za istraživanja u oblasti bezbednosti

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo korisnike da je Centar za primenjenu bezbednost Fakulteta bezbednosti objavio priručnik Katalog baza podataka za istraživanja u oblasti bezbednosti. U publikaciji je pružen pregled 124 relevantne baze podataka koje obuhvataju pokazatelje koji se posredno ili neposredno odnose na različite aspekte bezbednosti (konflikti, terorizam, kriminal, zaštita životne sredine, migracije, ekonomski razvoj, ljudska prava itd.). Katalogu baza podataka za istraživanja u oblasti bezbednosti moguće je pristupiti preko portala http://katalog.fb.bg.ac.rs. Katalog je dostupan i u formi priručnika na sledećem linku.

Za više informacija pratite zvaničnu Fejsbuk stranicu Centra za primenjenu bezbednost.

(objavljeno 22.03.2018.)

Nedelja otvorenog obrazovanja 2018.

Nedelja otvorenog obrazovanja (Open Education Week) predstavlja globalnu manifestaciju namenjenu podizanju svesti o besplatnom i otvorenom obrazovnju. Ove godine se obeležava od 5. do 9. marta u velikom broju država. Detaljnije informacije o samoj manifestaciji, o slobodnom obrazovanju i o tome zašto je ono važno možete pročitati na stranici Open Education Week 2018

(objavljeno 01.03.2018.)

Obuka doktoranada „Oblikovanje doktorske disertacije“

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ ponovo se organizuje obuka doktoranada „Oblikovanje doktorske disertacije“. Tokom ove kratke obuke doktorandi mogu da se informišu o formi doktorske disertacije u skladu sa uputstvima Univerziteta o Beogradu, deponovanju u Digitalni repozitorijum, vidljivosti disertacije na internetu i svim drugim pitanjima u vezi sa procedurom pripreme i predaje doktorata.

Prvi naredni termin je 21. februar 2018. godine sa početkom u 18 časova, a o održavanju obuke tokom ostalih meseci zainteresovani će moći da se informišu na sajtu Univerzitetske biblioteke.
Prijavljivanje je obavezno i vrši se putem onlajn formulara.
Detalje o mestu i vremenu održavanja možete videti u programu.

(objavljeno 14.02.2018.)

Povodom Dana žena u nauci

U cilju postizanja jednakog pristupa i učešća u nauci, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 11. februar Međunarodnim danom žena i devojaka u nauci. Tim povodom izdavač IOP (Institute of Physics) svojim korisnicima nudi na rapolaganje tri knjige koje se mogu preuzeti u celosti. Naslovi knjiga su sledeći:

i dostupni su za besplatno preuzimanje samo danas, 12. februara.

(objavljeno 12.02.2018.)

Besplatna platforma za edukaciju istraživača

Izdavač Elsevier je ponovo pokrenuo svoju platformu za besplatno online učenje. Portal  Researcher Academy služi za promovisanje video materija o različitim fazama istraživačkog ciklusa - od pripreme istraživanja, preko procesa objavljivanja do prikaza njegove uticajnosti. Vebinar pod nazivom "How to turn your thesis into a publishable article" biće održan 22. februara u cilju promocije unapređene platforme. Mnoštvo vebinara i sadržaja mogu biti od pomoći istraživačima koji su izabrali put celoživotnog učenja.
Pregled materijala na sajtu je dostupan prethodnom prijavom na portal.

(objavljeno 09.02.2018.)

Wiley - prvi izdavač koji zahteva ORCID od autora

Više od 500 Wiley časopisa koristi opciju ScholarOne Manuscripts za prihvatanje radova autora. Naime, ova opcija omogućava autorima da pošalju svoj zahtev za predaju radova, ali samo preko svog ORCID-a. ORCID je neprofitan način pomoći za sve istraživače koji obezbeđuje jedinstvene identifikatore razlikujući ih u današnjoj, sve konkurentnijoj naučnoj industriji. Na zvaničnom sajtu izdavača prikazana je skica predaje rada časopisu kao i prednosti koje nudi ORCID. 

(objavljeno 24.01.2018.)

 

(objavljeno 09.01.2018.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobran reklamiraće korisnik koji se na KoBSON stranicu prijavio minut posle ponoći. Čestitamo :)

(objavljeno 09.01.2018.)

Seminar o recenziranju u Novom Sadu

U amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u petak 19. januara od 10 do 13 časova, održaće se Seminar o recenziranju za istraživače. Tročasovni seminar u kome će učestvovati pet predavača obuhvatiće teme u rasponu od toga kako dobro uraditi recenziju, preko etičkih aspekata recenziranja do epistemoloških aspekata pisanja i recenziranja naučnih radova kao i funkcionisanja specifičnih recenzentskih mreža.
Svi zainteresovani istraživači mogu se prijaviti na seminar putem elektronske prijave kojoj se može pristupiti preko sledećeg linka:

http://konkursi.cpn.rs/seminar/

Više informacija o ovoj temi dostupne su na sajtu CPN-a.

(objavljeno 08.01.2018.)

Web of Science vebinar

U saradnji sa izdavačem Clarivate Analytics 18. decembra je održan vebinar za istraživače i bibliotekare o pretraživanju citatne baze Web of Science. Na pitanja kako pretražiti najuticajnije naučne izvore na određenu temu, koji su kriterijumi za referisanje sadržaja u ovoj bazi, šta je ESCI lista, gde pronaći izveštaje o citiranosti autora odgovorio je predavač Josef Jilek,  predstavnik Web of Science-a i specijalista za edukaciju naučno-akademskog istraživanja.
Za sve one koji se nisu blagovremeno registrovali i ispratili vebinar, omogućeno je njegovo praćenje kroz video materijal i prezentaciju.

(objavljeno 04.01.2018.)