Вести - архива

Kobson

IP: 18.205.176.39, N/A

2022

Позив истраживачима за пријаву пројеката

У оквиру пројекта NI4OS-Europe, који финансира Европска комисија кроз програм Horizon 2020, формиран је каталог сервиса у ком се може наћи широк спектар репозиторијума и генеричких и тематских сервиса намењених истраживачима.

NI4OS-Europe позива истраживаче из академских и научноистраживачких институција у Европској унији и придруженим земљама, укључујући и Србију, да пријаве истраживачке пројекте у оквиру којих би користили и тестирали неке од сервиса из каталога NI4OS-Europe. Предност ће имати пројекти у области биолошких наука, климатологије, дигитализације културне баштине и рачунарске физике.

Рок за подношење пријава је 11. мај 2022, а резултати ће бити објављени током јула 2022. године.

Корисни линкови:

(објављено 05.05.2022.)

Вебинар: Oxford Journals

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на бесплатан вебинар о коришћењу електронских часописа у организацији издавачке куће Oxford University Press (OUP). Вебинар је заказан за петак, 08. април 2022. године у 12:00 часова по локалном времену.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка.

(објављено 30.03.2022.)

Приступ КоБСОН сајту

Обавештавамо кориснике да ће сутра, 22. марта 2022. године, од 17 од 20 часова доћи до прекида на мрежи Народне библиотеке Србије због радова на осавремењавању мрежне инфраструктуре. У том периоду ће бити онемогућен приступ КоБСОН сајту.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 21.03.2022.)

За уредништва научних часописа - серија вебинара о уређивању Open Access часописа

Са великим задовољством позивамо заинтересоване да присуствују занимљивој и корисној серији вебинара на тему публиковања Open Access часописа кojе организује Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries) у сарадњи са AJOL (African Journals Online), ASSAf (Academy of Science South Africa), DOAJ (Directory of Open Access Journals), LIBSENSE and UCT (University of Cape Town).

Током фебруара и марта заказано је седам вебинара који ће обрађивати разне теме намењене уредницима и издавачима OA часописа, али и библиотекарима који им пружају подршку. На вебинарима ће бити покривене разне теме - од значајности реферисања у DOAJ репозиторијуму, до проблема са предаторским издавачима.

Регистрација је обавезна, и у наставку су наведени називи свих вебинара, као и датум, време и линк ка страници за регистрацију (на којој се налази и детаљни опис предавања):

  1. "DOAJ introduction and overview" одржаће се у четвртак, 10. фебруара 2022. године, у 11 часова (линк за регистрацију)
  2. "Open access journals editorial processes and business models" одржаће се у четвртак, 17. фебруара 2022. године, у 11 часова (линк за регистрацију)
  3. "Copyright and licensing in open access journals" одржаће се у четвртак, 24. фебруара 2022. године, у 11 часова (линк за регистрацију)
  4. "Open access journals best practices" одржаће се у четвртак, 3. марта 2022. године, у 11 часова (линк за регистрацију)
  5. "Journal indexing, other publishing platforms related issues with breakouts for OJS, AJOL and SciELO South Africa" одржаће се у четвртак, 10. марта 2022. године, у 11 часова (линк за регистрацију)
  6. "Addressing predatory publishing issues" одржаће се у четвртак, 17. марта 2022. године, у 11 часова (линк за регистрацију)
  7. "New ways to assess the quality of science and scientists and the role of African open access journals" одржаће се у четвртак, 24. марта 2022. године, у 11 часова (линк за регистрацију)

(објављено 03.02.2022.)

Онемогућено слање и примање имејлова

Обавештавамо кориснике да је у току замена имејл сертификата и тренутно нисмо у могућности да примамо имејлове и да на њих одговарамо. Након ажурирања одговорићемо на све примљене имејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико до краја недеље не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 19.01.2022.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисница са Академије струковних студија Јужна Србија која се на нашу страницу пријавила минут после поноћи. Честитамо :)

(објављено 04.01.2022.)