Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

KoBSON među 50 najboljih...

PC Press je i ove godine objavio listu 50 najboljih srpskih sajtova. Naš sajt se našao među 5 najboljih u kategoriji Baza znanja. Pročitajte vest o tome na stranici PC Press-a, i pogledajte listu nagrađenih sajtova - PC Press top50 2015. Slike sa dodele priznanja možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

Zahvaljujemo korisnicima na ukazanom poverenju i podršci.

(objavljeno 05.02.2016.)

Ponovo uspostavljen pristup RSC sadržajima

Obaveštavamo korisnike da su problemi otklonjeni i da je pristup RSC sadržajima ponovo uspostavljen i normalizovan. 

(objavljeno 05.02.2016.)

Pronađite idealan časopis za vaš članak

Jedan od vodećih izdavača naučne literature Elsevier nudi svojim korisnicima pomoć pri pronalaženju idealnog časopisa kome bi mogli da pošalju svoj rad. Sve što je potrebno je da na stranici journalfinder.elsevier.com ukucate naziv svog rada, sažetak i oblast istraživanja. Ovo može biti od velike koristi s obzirom na to da broj časopisa svakodnevno raste i postaje sve teže doneti odluku kom časopisu poslati svoj rad. Takođe se u okviru Uputstva - kako objaviti rad u naučnom časopisu, možete informisati šta činiti korak po korak prilikom pronalaženja časopisa, pisanja rada i promovisanja istog.

(objavljeno 01.02.2016.)

DOAJ i DOAB

Obaveštavamo korisnike da je DOAJ i DOAB baze sada moguće pretražiti direktno sa stranice KoBSON-a. Preko forme za brzo pretraživanje pođite u pretragu časopisa i knjiga u otvorenom pristupu.

Kako to sve izgleda pogledajte na sledećim linkovima:

Search Directory of Open Access Journals
Search Directory of Open Access Books

a više o ovoj novini pročitajte na stranici doajournals.wordpress.com.

(objavljeno 28.01.2016.)

Najuticajniji naučnici na osnovu analize citiranosti

Svake godine preko 9 miliona istraživača objavljuje svoje rezultate istraživanja u naučnim časopisima kojih, prema nekim procenama, ima preko 2 miliona. Sa takvom produktivnošću vrednovanje naučno-istraživačkog rada predstavlja izazov. 

U poslednjem izveštaju Thomson Reuters-a “The World’s Most Influential Scientific Minds” pokrivene su glavne oblasti nauke predstavljajući istraživače koji u svojim oblastima imaju najvišu citiranost u proteklih deset godina.

Detaljnije podatke i kompletan izveštaj možete pronaći na sajtu Thomson Reuters-a.

(objavljeno 25.01.2016.)

Narodna biblioteka Srbije i doiSerbia na blogu Europeana

Na blogu Europeana je objavljen zanimljiv tekst o čitanju čaja - "Tea Reading". U tekstu se osvrću na informacije koje nude nacionalne biblioteke širom sveta, među kojima se navodi i Narodna biblioteka Srbije - koja putem svog repozitorijuma doiSerbia nudi članak iz časopisa Genetika pod nazivom "Impacts of flushing and fermentation times on the quality of black tea".
Tekst možete pročitati na blogu Europeana, a članak je dostupan preko veb stranice European Library i preko doiSerbia portala.

(objavljeno 21.01.2016.)

Pregled 2015. - Godina u nauci

Prošla godina ostaće upamćena kao godina kada se stiglo do najudaljenije planete u Sunčevom sistemu - Pluton. Napredak u robotici, kao i brojna otkrića u svetu medicine učinila su 2015. godinu veoma značajnom za nauku.

Brojna dešavanja i otkrića objavio je BBC - Review 2015: The Year in Science - BBC News

(objavljeno 21.01.2016.)

Sporazum iz Marakeša preveden na srpski jezik

Godine 2013. usvojen je „Sporazum iz Marakeša o olakšavanju pristupa objavljenim delima za osobe koje su slepe, slabovide ili sa drugim poteškoćama u čitanju“ od strane država članica WIPO (Svetska organizacija za intelektualnu svojinu). Cilj sporazuma je uklanjanje prepreka koje stvara Zakon o autorskom pravu, zarad univerzalnog prava na čitanje za osobe s poteškoćama u čitanju.
Zahvaljujući Dragani Milunović, EIFL koordinatoru za autorska prava i bibliotekaru savetniku u Odeljenju za pružanje usluga slepim i slabovidim korisnicima Narodne biblioteke Srbije, Sporazum je preveden na srpski jezik.

Više o tome pročitajte na sajtu EIFL organizacije, i pogledajte prevod Sporazuma.

(objavljeno 19.01.2016.)

Novi domaći časopis referisan u WoS-u

U toku protekle nedelje još jedan domaći časopis Processing and application of ceramics ISSN 1820-6131 je dobio potvrdu da je prihvaćen za referisanje u bazi Web of Science  (WoS) u okviru kolekcija: Science Citation Index Expanded (SCIE), Current Contents/Physical, Chemical & Earth Sciences, Current Contents/Engineering, Computing & Technology.
Thomson Reuters je obavestio uredništvo da će biti uneti svi brojevi publikovani od 2013. godine (sveska 7, broj 1).

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu, te sa radošću očekujemo prve radove ovog časopisa u WoS-u.

(objavljeno 28.12.2015.)

Obezbeđen servis za objedinjenu pretragu

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo korisnike da je obezbeđen servis za objedinjenu pretragu EBSCO Discovery (Discovery Service for KoBSON - Serbia). Korišćenjem ovog servisa vrši se objedinjena pretraga svih dostupnih servisa preko KoBSON-a.

Pretraga se jednostavno može vršiti u okviru forme za pretragu na početnoj stranici KoBSON sajta, kao i odabirom opcije EBSCO Discovery Service na EBSCO platformi.

Osnovna pretraga podrazumeva objedinjenu pretragu po ključnim rečima, naslovu rada ili autoru, dok su u okviru napredne pretrage ovog servisa ponuđene i druge opcije koje u velikoj meri mogu olakšati proceduru pretrage celokupne dostupne naučne literature preko KoBSON-a.

(objavljeno 26.11.2015.)

Obuka doktoranada: oblikovanje doktorske disertacije

Od oktobra 2015. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ organizuje se redovna obuka doktoranada posvećena oblikovanju doktorske disertacije u skladu sa uputstvima Univerziteta u Beogradu. Najmanje dva puta mesečno zainteresovani će moći da dobiju informacije o elementima koje disertacija treba da sadrži, vidljivosti disertacije na evropskim i svetskim portalima i dr. Prijavljivanje je obavezno, a detalje o mestu i vremenu održavanja u narednim mesecima videti u programu.

(objavljeno 02.11.2015.)

Polaganje svezaka u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Usled čestih pitanja i nedoumica obaveštavamo uredništva domaćih naučnih časopisa da su, nezavisno od uspostavljene saradnje sa pojedinim nevladinim organizacijama, i dalje u obavezi da polažu sveske svojih časopisa u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije (u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja).

Detaljnije informacije na stranici Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije
(objavljeno 27.08.2015.)

KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije