Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Obezbeđen servis za objedinjenu pretragu

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo korisnike da je obezbeđen servis za objedinjenu pretragu EBSCO Discovery (Discovery Service for KoBSON - Serbia). Korišćenjem ovog servisa vrši se objedinjena pretraga svih dostupnih servisa preko KoBSON-a.

Pretraga se jednostavno može vršiti u okviru forme za pretragu na početnoj stranici KoBSON sajta, kao i odabirom opcije EBSCO Discovery Sevice na EBSCO platformi.

Osnovna pretraga podrazumeva objedinjenu pretragu po ključnim rečima, naslovu rada ili autoru, dok su u okviru napredne pretrage ovog servisa ponuđene i druge opcije koje u velikoj meri mogu olakšati proceduru pretrage celokupne dostupne naučne literature preko KoBSON-a.

(objavljeno 26.11.2015.)

Deveti Festival nauke u Beogradu

„Čuda su svuda“ je ovogodišnji slogan Festivala nauke koji se održava od 3. do 6. decembra 2015. godine u Beogradu. Mladi naučnici će kroz razne programe predstaviti nauku na sasvim jednostavan i svima razumljiv način. Program je podeljen u više celina, a dosta sadržaja namenjeno je i najmlađima.

Detaljnije informacije možete pronaći na zvaničnoj veb stranici Festivala, kao i na Fejsbuk i Tviter stranici.

(objavljeno 24.11.2015.)

Obezbeđen probni period za East View "(UDB-IND) Standalone Serials" kolekciju

Obaveštavamo korisnike da je agregator East View omogućio slobodan pristup građi u okviru kolekcije "(UDB-IND) Standalone Serials", koji će trajati od 17. novembra do 17. decembra 2015 godine. U okviru ove kolekcije nalazi se pretežno istočno-evropska periodika iz raznih oblasti.

Link dostupne kolekcije

(Podešavanje proxy servera Vašeg Univerziteta u Internet Browser-u. Ako imate otvoren proxy nalog, podešavanje nije potrebno. Pristup ostvarivati korišćenjem linka ka East View platformi koji se nalazi iznad.)

(objavljeno 20.11.2015.)

Obezbeđen probni period za IEEE Xplore IEL kolekciju

Obaveštavamo korisnike da je Odeljenje za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije kroz saradnju sa servisom IEEE Xplore Digital Library omogućilo besplatan probni period za korišćenje IEEE IEL kolekcije u periodu od 10.11. do 09.12.2015. godine. Sadržaj je dostupan na platformi IEEE Xplore i obuhvata pristup punom tekstu oko 3 miliona radova u okviru 166 IEEE i 26 IET časopisa, preko 1200 IEEE i 20 IET naslova sa konferencija, kao i više od 2500 odobrenih i objavljenih IEEE standarda.

(Podešavanje proxy servera Vašeg Univerziteta u Internet Browser-u. Ako imate otvoren proxy nalog, podešavanje nije potrebno. Pristup ostvarivati korišćenjem linka ka IEEE Xplore platformi koji se nalazi u tekstu iznad.)

Detaljnije informacije o dostupnim sadržajima

Kratko uputstvo za korišćenje IEEE servisa

(objavljeno 09.11.2015.)

Obuka doktoranada: oblikovanje doktorske disertacije

Od oktobra 2015. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ organizuje se redovna obuka doktoranada posvećena oblikovanju doktorske disertacije u skladu sa uputstvima Univerziteta u Beogradu. Najmanje dva puta mesečno zainteresovani će moći da dobiju informacije o elementima koje disertacija treba da sadrži, vidljivosti disertacije na evropskim i svetskim portalima i dr. Prijavljivanje je obavezno, a detalje o mestu i vremenu održavanja u narednim mesecima videti u programu.

(objavljeno 02.11.2015.)

Korekcija Impakt faktora za 2014.

Thomson Reuters je izvršio i publikovao ispravke i dopune u svojoj bazi Journal Citation Reports (JCR) 12. oktobra 2015. godine (naslovi časopisa koji su dobili impakt faktor za 2014. godinu u oktobru 2015. godine, a bili su izostavljeni iz JCR-a objavljenog u junu 2015).

Baza EleČas je ažurirana sa novim vrednostima Impakt Faktora (IF) i pozicijama časopisa.

Vrednost IF časopisa koji izlaze u Srbiji promenila se za časopis Acta Veterinaria (nova vrednost IF je 0.375).

(objavljeno 14.10.2015.)

Polaganje svezaka u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Usled čestih pitanja i nedoumica obaveštavamo uredništva domaćih naučnih časopisa da su, nezavisno od uspostavljene saradnje sa pojedinim nevladinim organizacijama, i dalje u obavezi da polažu sveske svojih časopisa u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije (u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja).

Detaljnije informacije na stranici Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije
(objavljeno 27.08.2015.)

KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije