Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Jedanaesti Festival nauke u Beogradu

„Jedan na jedan“ je ovogodišnji slogan 11. Festivala nauke koji se održava od 14. do 17. decembra 2017. godine u Beogradu. U halama 7, 8 i 9 Beogradskog sajma biće predstavljene naučne postavke dok dok je eksplozivna Naučno-fantastična bina ove godine smeštena u halu 5. Program je podeljen u više celina po tipovima, a dosta sadržaja namenjeno je i najmlađima.

Detaljnije informacije možete pronaći na zvaničnoj veb stranici Festivala, kao i na Facebook-u, Twitter-u i Youtube kanalu.

(objavljeno 07.12.2017.)

Portal za besplatno preuzimanje knjiga

Preko izdavača Open Book Publishers (OBP) omogućeno је neograničeno besplatno preuzimanje svih objavljenih digitalnih izdanja OBP u različitim formatima i načinima pristupa sadržaju putem sledećeg linka:

https://www.openbookpublishers.com/

OBP je neprofitni izdavač knjiga otvorenog pristupa koji objavljuje rigorozno recenzirane monografije iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Osnovan je od strane akademika na Univerzitetu u Kembridžu.


 

(objavljeno 07.12.2017.)

Mala video škola za ORCID

Računarski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB) je na svom Media portalu objavio video materijale - Mala video škola za ORCID. Ovi materijali su namenjeni svima koji (još uvek) nemaju svoj ORCID, ali i onima koji ga imaju, a nisu zadovoljni pripadajućim ORCID profilom.
Svaka tema obrađena je kratkim video-klipom (oko 6 minuta) koji ima za cilj da olakša kreiranje i održavanje ORCID profila.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID) identifikator predstavlja alfanumerički kod koji identifikuje određenog autora. Ovaj servis je pokrenut u novembru 2012. godine, s ciljem da postane univerzalni sistem za identifikaciju autora naučnih radova. Servis omogućava istraživačima da kreiraju i uređuju svoje profile, koji obuhvataju lične podatke, afilijacije, spisak publikacija, oblast istraživanja, ključne reči, podatke o finansijerima. Razmena podataka je omogućena sa Scopus-om i RecearcherID-om.

Na zvaničnoj stranici ORCID takođe postoje korisna uputstva i materijali.

(objavljeno 28.11.2017.)