Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Poziv na EBSCO radionicu

Poštovani istraživači i bibliotekari, radi unapređenja pretrage i korišćenja EBSCO elektronskih knjiga, kao i jednostavnijeg korišćenja platforme za objedinjenu pretragu pretplaćenih servisa – Ebsco Discovery Service, pozivamo vas na radionicu „Elektronski resursi i poboljšanje kvaliteta naučno-istraživačkog rada“

Prezentacija obuhvata sledeće teme:

  • Uticaj baza u punom tekstu na savremeno istraživanje
  • Pretraživanje na EBSCOhost platformi – podrška za bibliotekare, profesore i studente
  • Integracija elektronskih knjiga na EBSCOhost platformi
  • Ebsco Discovery System, pretraživanje svih dostupnih elektronskih resursa sa jedne platforme.

Termin za bibliotekare:
ponedeljak, 22. maj 2017. godine sa početkom u 14 časova.
Termin za istraživače:
sreda, 24. maj 2017. godine sa početkom u 12 časova

Predavanja će održati Tamila Mirkamalova, predstavnica EBSCO informacionog servisa za trening i edukaciju korisnika, u Narodnoj biblioteci Srbije (elektronska učionica 236).

Molimo vas da putem mejla (na adresu KoBSON@nb.rs) potvrdite svoje učešće.

(objavljeno 18.05.2017.)

Novo iz IoP-a

Obaveštavamo korisnike da je izdavač IoP Publishing objavio u januaru ove godine kolekciju publikacija koje čitaocima pružaju uvod u aktuelne teme iz oblasti fizike. Kolekcija Physics World Discovery je besplatna za čitanje i preuzimanje.

Sledeća dobra vest je da je e-knjiga pod naslovom Effective Science Communication autora Sam Illingworth i Grant Allen dostupna za čitanje i preuzimanje do ponedeljka, 15. 05. 2017. godine. Više o samoj knjizi, kao i link za preuzimanje, možete pronaći ovde.

Tri časopisa koja su počela da se objavljuju 2016. godine su besplatna za čitanje u ovoj godini: Convergent Science Physical Oncology, Flexible and Printed Electronics, Quantum Science and Technology, dok su još dva nova časopisa objavljena ove godine takođe besplatna za pregled: Journal of Physics Communications i Nano Futures.
Ovo nije sve smile IoP je objavio dva vrlo korisna vodiča na svojoj stranici. Jedan je namenjen mladim istraživačima koji tek počinju da pišu i objavljuju radove (Introductory guide for authors), a drugi predstavlja uputstvo o autorskim pravima i licencama u otvorenom pristupu (Introduction to copyright and licensing in an open access environment).

(objavljeno 12.05.2017.)

Obaveštenje

Poštovani korisnici, većina izdavača je prešla na nove "https" platforme. Usled velikog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu, savetujemo vas da pratite uputstva sa fotografije. Kako biste pristupili svim pretplaćenim sadržajima, neophodno je prihvatiti navedena podešavanja koja se u najvećem broju slučajeva javljaju prilikom pristupa servisima Scopus i Springer. 

(objavljeno 12.05.2017.)

Obaveštenje za uredništva naučnih časopisa

Po preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obaveštavamo uredništva da je KRAJNJI ROK ZA DOSTAVU SVEZAKA u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije (za period 2014-2016. godine) 25. MAJ 2017. Časopisi koji se ne budu odazvali BIĆE SKINUTI SA LISTE KATEGORISANIH ČASOPISA.

Detaljne informacije na stranici Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije.

(objavljeno 11.05.2017.)

Maj mesec matematike - Matematika moja šansa

Centar za promociju nauke šestu godinu zaredom organizuje naučnopopularni program - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU. Ovog maja manifestacija je posvećena verovatnoći i nosi naziv "Matematika, moja šansa". Cilj programa je približavanje i promocija matematike u Srbiji.
Detaljnije informacije o događajima dostupne su na sajtu Centra za promociju nauke, a program je moguće preuzeti u PDF formatu.

(objavljeno 05.05.2017.)

Obaveštenje iz Emerald-a

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo korisnike da je izdavačka kuća Emerald obezbedila, u naredna tri meseca, besplatan pristup najpopularnijim radovima iz 13 naučnih oblasti. Ideja je da se na svaka tri meseca omogući besplatan pristup za po tri najpopularnija rada iz određene oblasti. Na zvaničnom sajtu Emerald Group Publishing-a klikom na internaktivnu mapu sveta moguće je pogledati i koja su dva najčitanija rada u određenom delu sveta. 

(objavljeno 24.04.2017.)

Obaveštenje povodom ažuriranja baze Naši u WoS

Poštovani korisnici, usled velikog broja mejlova vezanih za ažuriranje autorskih imena u bazi Naši u WoS, koji nam pristižu ponedeljkom i utorkom, podsećamo vas da se baza Naši u WoS ažurira ponedeljkom. Zbog velikog broja uvezenih radova i autorskih imena, ponekad nismo u mogućnosti da ih sve ujednačimo u istom danu (zbog obima poslova ponekad čak i do sredine nedelje). 

Unapred zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 12.04.2017.)

Novi izgled KoBSON sajta

Usled mnogobrojnih pohvala novog izgleda KoBSON sajta, objavljujemo prvu pristiglu, a našu korisnicu nagrađujemo KoBSON kišobranom.

Poštovani, srdačno Vam čestitam pokretanje novog vizuelno i sadržajno unapredjenog web-site, najlepše hvala u ime naučne zajednice Vojvodine i Srbije na Vašem radu i važnom doprinosu našoj nauci.

Zahvaljujemo smile

(objavljeno 10.04.2017.)

Dragi korisnici, dobro došli na novi sajt KoBSON-a. U skladu sa potrebama naučnika i istraživača, novi sajt je korisnički orijentisan, informativan i prilagođen uređajima različitih rezolucija - kako desktop i laptop računarima, tako tabletima i mobilnim telefonima.

Započnite Vašu pretragu ovde i sada.
Vaš KoBSON tim smile

(objavljeno 05.04.2017.)

Objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo korisnike da je objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije. Portal je unapređen novom stavkom u meniju - Kutak za urednike, kao rezultat sprovedenog projekta "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia", podržanog od strane EIFL-a.  Kutak za urednike je osmišljen kao pomoć i skup svih tema obrađenih putem aktivnosti realizovanih u okviru projekta. Neki od bitnih odeljaka su: Referisanje časopisa u WoS-u, Scopus-u, SCIndeksu, DOAJu, CC licence, Open Journal System, Plagijarizam itd. Dodatno će biti postavljeni video i materijali sa održanih predavanja i radionica koji će biti dostupni samo autorizovanim korisnicima (za pregled sadržaja biće potrebno korisničko ime i šifra).

(objavljeno 25.01.2017.)