Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Zanimljivo o impakt faktoru

U članku objavljenom na sajtu Thomson Reuters-a možete pročitati zanimljiv tekst o nastanku impakt faktora, njegovom pravilnom korišćenju, ograničenjima, ali i njegovoj zloupotrebi od strane autora i časopisa.
Detaljnije
(objavljeno 26.07.2014.)

Ukida se pristup Emerald servisu

Usled nedostatka finansijskih sredstava nismo u mogućnosti da obnovimo pretplatu na sadržaje Emerald servisa. Pristup će biti ukinut krajem ovog meseca.
Ukoliko do kraja godine obezbedimo dodatna sredstva, pretplatićemo servis unapred, za 2015. godinu i pristup će biti omogućen već od januara naredne godine.
(objavljeno 22.07.2014)

Ko koliko publikuje?

U časopisu Research Trends objavljen je članak o tome koliko se publikuje u zemljama u razvoju: “The bibliometrics of the developing world”. Statistike ukazuju na neverovatne brojke: čak 40 posto objavljenih radova dolazi iz nerazvijenih zemalja, najviše iz Kine, a najproduktivniji su istraživači iz oblasti fizičkih nauka.
(objavljeno 21.07.2014.)

DoiSerbia PhD u Rigi

Prošle nedelje u Rigi je održana LIBER konferencija (43rd Annual Conference on ‘Research Libraries in the 2020 Information Landscape’) na kojoj smo predstavili naš servis DoiSerbia PhD poster prezentacijom: How we made e-thesis more visible?

Fotografije su dostupne na našim Facebook i Twitter stranicama.
(objavljeno 07.07.2014.)

Impakt faktori (za 2013. godinu) ove godine u julu

Obaveštavamo korisnike da će podaci o impakt faktoru i rangu časopisa ove godine biti objavljeni kasnije nego obično. Po dosadašnjoj praksi, publikovani su u drugoj polovini juna. Ove godine, najavljuje izdavač (Thomson Reuters), biće u drugoj polovini jula meseca.
(objavljeno 25.06.2014.)

Akcija "KoBSON skype" za bibliotekare

Radi unapređenja saradnje između bibliotekara, a u cilju pružanja kvalitetnije usluge korisnicima, pokrećemo akciju "KoBSON skype" za bibliotekare. Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, tačno u podne, održavaćemo konferencije i sastanke na različite teme. Prva, vanredna, održaće se sutra, 19. juna, u 12h. Tema sastanka je "Kako smo prošli u prvom polugodištu, i šta dalje...". Pozivamo sve zainteresovane kolege da nam se sutra pridruže na Kobson_sky (skype name).
(objavljeno 18.06.2014.)

Pristup Elsevier knjigama

Prilikom ažuriranja statističkih podataka o korišćenju servisa zapaženo je izuzetno nisko korišćenje elektronskih knjiga dostupnih preko Elsevier-a. Stoga još jednom podsećamo korisnike da preko ovog portala mogu pristupiti kolekciji od preko 2000 naslova e-knjiga. Takođe vas podsećamo da su knjige dostupne i u ePub i Mobi formatu što značajno olakšava njihovo korišćenje preko mobilnih uređaja.
(objavljeno 13.05.2014.)Novo u naučnim člancima - kako motivisati čitaoca

Audio slajdovi kao dodatak naucnim radovima

Audio slajdovi predstavljaju kratke video poruke autora uz radove dostpne na ScienceDirect platformi. Ovakva forma prezentacije daje mogućnost autorima da svojim rečima, na vrlo direktan način, informišu kolege o svom istraživanju. Radi se o potpuno novom pristupu koji koristi savremenu tehnologiju kako bi korisnici na lakši način došli do informacija koje su relevantne za njihovo istraživanje.

Kreiranje audio slajda ni na jedan način ne utiče na sam proces recenzije i objavljivanja rada. Autori dobijaju pozivnicu za kreiranje audio slajda onda kada je njihov rad već prihvaćen/objavljen.

Kako to izgleda u praksi pogledajte u ovom naučnom radu (audio slajd je u desnom delu ekrana). Uključite zvučnike.
(objavljeno 12.02.2014.)
doiSerbiaPhD - dodela DOI brojeva doktorskim tezama

doiSerbiaPhD je nacionalni portal doktorskih disertacija dostupnih u elektronskom formatu. Svakoj disertaciji je dodeljen DOI broj čime je povećana njihova vidljivost. Ovaj portal sadrži linkove ka punom tekstu disertacija koje se nalaze u univerzitetskim, institucionalnim i tematskim repozitorijumima. Portal za sada okuplja preko 500 teza, sa tendencijom stalnog porasta i priključivanja novih.
Pozivamo sve naše doktore nauka da svoju tezu polože u digitalni repozitorijum biblioteke Univerziteta na kome je teza odbranjena, ili da se obrate svom bibliotekaru.
Uputstvo za deponovanje doktorskih disertacija
Istovremeno, sve naše teze automatski se preuzimaju i prikazuju na portalu evropskih digitalnih disertacija Dart Europe.
(objavljeno 28.01.2014.)

Novi format e-knjiga

Usled sve masovnijeg korišćenja elektronskih informacija sa mobilnih uređaja, izdavači naučnih informacija unapređuju i prilagođvaju svoje platforme novim trendovima. U skladu sa nabavkom Elsevier arhive časopisa i knjiga obaveštavamo Vas da su njihovi sadržaji dostupni za preuzimanje u ePub ili Mobi formatu, što omogućava njihovo korišćenje na svim "portable" uredjajima.
Umesto opcije Download PDF potrebno je kliknuti na link "More options" i izabrati jedan od
ponuđenih formata za preuzimanje teksta: ePub ili Mobipocket.
Detaljnije
(objavljeno 23.01.2014.)

KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije