Kobson

IP: 3.92.91.54, N/A

Стране докторске дисертације

EBSCO OpenDissertations

OpenDissertation је база података отвореног приступа направљена да помогне истраживачима у проналажењу историјских и савремених докторских дисертација, од почетка 20. века до данас. Створена је уз подршку H.W. Wilson фондације, Конгрегацијске библиотеке и архива у Бостону и тренутно има евиденцију за више од 1.4 милиона електронских дисертација са више од 320 универзитета широм света. Ова база података ц́е наставити да расте кроз редовна ажурирања и нова партнерства са институцијама.

Основна претрага подразумева обједињену претрагу по кључним речима, наслову рада или аутору, док су у оквиру напредне претраге овог сервиса понуђене и друге опције које могу олакшати процедуру претраге докторских дисертација.

Већина дисертација је доступна у пуном тексту и приступ је омогућен посредством линка ка универзитету, одн. репозиторијуму одређеног универзитета.

из академске институције

удаљени приступ

(подешавање proxy сервера)

(о приступу "од куће")

 

EThOS - Electronic Theses online service

EThOS - Opening access to UK theses

Репозиторијум који окупља преко 250 000 дигитализованих теза одбрањених на преко 70 Универзитета и високошколских институција у Великој Британији, и новим записима се ажурира на дневном нивоу.
Овај портал омогућава преузимање великог броја теза директно на десктоп корисника. За коришћење "download" опције потребно је најпре извршити бесплатну регистрацију (register/log in). Након претраживања (basic/advanced search) добије се листа теза на задату тему. Уколико поред наслова рада постоји квадратић са словом А (Mouseover to reveal abstract) могуће је погледати абстракт. Уколико постоји квадратић са стрелицом (Item available for immediate download) могуће је преузети тезу у пуном тексту. Пошто још увек нису све тезе обрађене до нивоа пуног текста (просечно време потребно за дигитализацију је 30 дана), упутно би било (уколико се жели искључиво пуни текст) ограничити своје претраживање само на оне тезе које су дигитализоване (Limit search to items available for immediate download). Кликом на стрелицу поред наслова тезе отвара се опција за избор начина испоруке:
- download - једина бесплатна опција;
- mail CD/DVD, mail loose leaf, mail softbound, mail hardbound - опције које се наплаћују.
Када се изабере начин испоруке, треба изабрати опцију "Add to basket", након тога опцију "Checkout". На следећој страници треба прихватити "Copyright statement" и изабрати опцију "Create order". Након тога започиње преузимање теза на рачунар. Свака теза прузима се у архивираном облику, стога је неопходно имати програм за разархивирање (WinRar).

Evropske digitalne disertacije

DEEP - DART-Europe E-theses Portal

DART-Europe портал теза у електронском облику је претражива база података о докторским дисертацијама које се чувају у европским репозиторијумима. Тезе су доступне у режиму отвореног приступа, дакле, бесплатно и у пуном тексту. Овај портал не складишти тезе већ обездеђује линкове до база података где се тезе чувају. Мета (основни) подаци о тези према којима је могуће претраживати јесу подаци о аутору, наслов и датум одбране. За неке тезе постоји више података, као што су апстракт или кључне речи.

Networked Digital Library of Theses and Dissertations

Репозиторијум дигитализованих теза и дисертација одбрањених у свету
http://www.ndltd.org/

Велика већина аутора одлучује се да целокупне дисертације учини доступним свима у свету. Преко адресе асоцијације умрежених репозиторијума дигитализованих теза и дисертација могуће је доћи до података о докторским дисертацијама одбрањеним у свету и до неколико стотина хиљада одбрањених докторских дисертација у пуном тексту, које се налазе у слободном приступу на серверима универзитета учлањених у ову асоцијацију.

Open Access Theses and Dissertations

Open Access Theses and Dissertations

OATD тежи да постане најобимнији портал за порналажење докторских дисертација.
Тренутно се на њему налази преко милион и по докторских дисертација у Open Access режиму које долазе из више од осамсто универзитета и института широм света.

Докторске дисертације у Хрватској

Национални репозиториј дисертација и знанствених магистарских радова (ДР) садржи дигиталне дисертације Свеучилишта у Загребу. Окупља како дисертације из старијег периода (од 1880. до 1952.), тако и најновије. Већина теза представљена је у пуном тексту, док за неке постоје само основни библиографски подаци аутора и чланова комисије. Претрага се може вршити по различитим критеријумима: наслов, аутор, сажетак, кључне речи и др. Истовремено, тезе су разврстане по научним подручјима, тако да је омогућен и преглед теза по дисциплинама.

Докторске дисертације у Србији

О доступности докторских дисертација у Србији постоји посебна страница.